HOME Het lelijke eendje 2CV

1 - 4 Het lelijke eendje

Liedje van Annie M.G. Schmidt en Paul Chr. van Westering
Ronnie Potsdammer, Annelies Bouma (of Heleen van Meurs), Jeannette Oldenhove (van De Damrakkertjes) en Marga Scholten (van De Damrakkertjes)

Citroën
  1960

picture disc
_________________________________________
5 Bovema doet 't voor u!

informerende vertelling over de mogelijkheden van reclameplaatjes van Bovema. O.a. over het succesvolle "lelijke eendje" met een fragment hieruit.
Geschreven door Eli Asser

Bovema
  begin jaren '60
Foto: Studio van NV Bovema aan de Bronsteeweg te Heemstede

beluister fragment  

picture disc
_________________________________________

INFO Het lelijke eendje
Annie M.G. Schmidt schreef 'Het lelijke eendje' in 1960 ter promotie van de 2CV van Citroën, dat bijna vijftig jaar later door het publiek als beste is verkozen, in een poll gehouden door het Reclame-arsenaal (www.reclamearsenaal.nl). Destijds kon men dit plaatje krijgen door het voor 36 cent te kopen, of - als men zelf een 2CV had aangeschaft - het chassisnummer op te sturen. Zie ook de afbeelding van een advertentie uit het blad "Rosita" eind januari 1960, toen de 2CV nog 3987,00 gulden kostte.

Annelies Bouma of Heleen van Meurs?
Overigens zijn er verschillende gegevens voorhanden over wie de vrouwenstem was. Sommige bronnen spreken van Annelies Bouma (zoals vermeld in een boek over de 2CV, geschreven door Ernst van Altena -"Een eend van vijfendertig"). Anderen (zoals het reclame arsenaal) spreken van Heleen van Meurs.

Paul Chr. van Westering of Charles Trenet
Ook over de muziek bestaat onenigheid; hoewel op het plaatje de naam van Paul Chr. van Westering staat als componist, is bij andere bronnen de naam van Charles Trenet te lezen. Wij houden het hier op Paul Chr. van Westering omdat het op het plaatje zelf staat.