HOME Saskia en Jeroen

1 Saskia en Jeroen
Een gek spelletje | De zangwedstrijd

Hoorspel
Annemarie du Pon-van Ees (Saskia), Nina Bergsma (Jeroen), Jan Borkus (Vader) en Dogi Rugani (een Mevrouw)

His Masters Voice 7 EGH 136
  eind jaren '50
Illustratie: Rein van Looy

beluister fragment  
_________________________________________

INFO Saskia en Jeroen
In 1953 start de NCRV een serie hoorspelen over de tweeling Saskia en Jeroen door schrijver Jaap ter Haar (1922 - 1998). Zijn eigen kinderen (o.a. een tweeling met de namen Sakia en Jeroen) staan hiervoor model. Door het succes gaat hij deze hoorspelen als verhalen publiceren. Het eerste boek over Saskia en Jeroen verschijnt in 1955.
Hieronder kunt u de tekst lezen, zoals die op de achterkant van het grammofoonplaatje staat:


Waar kinderen zijn en in de huiskamer een radio staat zal men het bestaan kennen van Saskia en Jeroen, de opgewekte, levensechte tweeling. 125 maal werden hun avonturen, onder regie van Wim Pauw, door de NCRV ten gehore gebracht. Door deze uitzendingen en ook door de boekjes die bij van Holkema en Warendorf N.V. het licht zagen, zijn Saskia en Jeroen in Nederland een begrip geworden.

"Bestaan deze kinderen nu echt...?" Die vraag wordt nog steeds vele malen gesteld. Ja, ze bestaan echt! Saskia en Jeroen zijn kinderen als alle andere kinderen: precies even lastig en precies even jengelig en ongehoorzaam. Misschien komt het omdat ze zo gewoon zijn dat deze radio-tweeling zo populair is geworden.

3 jaar lang hebben talloze kinderen (en volwassenen) naar de avonturen van Saskia en Jeroen kunnen luisteren. Nu hun stemmen nooit meer door de radio zullen weerklinken, hebben wij Jaap ter Haar en Wim Pauw ertoe overgehaald om er voor te zorgen, dat twee belevenissen van saskia en Jeroen konden worden opgenomen.

Deze plaat is het resultaat. Wij hopen dat het voor vele kinderen een plezierige herinnering zal zijn aan de vele kwartiertjes die zij luisterend naar de Saskia-en-Jeroen-uitzendingen van de NCRV hebben beleefd.


Met dank aan Herman van Cauwenberghe voor de gegevens van de acteurs.