HOME Trigië

1 Eppo presenteert: Trigië
Science-fiction musical - avontuurlijk - spannend!
De mysterieuze meteoriet | Loembwawa's greep naar de macht

Hoorspel met muziek: "Een musical, gebaseerd op de gelijknamige verhalen in het stripweekblad EPPO, met muziek uit de TRIGIAANSE POP-SUITE, gecomponeerd en uitgevoerd door POPGROEP HOLLAND"

Keizer Trigo: Jan van Veen
Stedebouwer Perik: Jan Blaaser
Salvia (dochter van Perik): Letty van de Akker
Janno: Rob Bolland
Keren: Ferdi Bolland
Digyan: Bram Biesterveld
Thuran: Jaap Stobbe
Torca: Peter Kok
Loembwawa: Marius Monkau
Imbala: Piet Ekel
Koelieb: Jaap Stobbe
Dnombwa: Bram Biesterveld
Walon: Peter Kok
Verteller: Piet Ekel

Een RING Theo de Vos Kindermusical produktie
Elf Provinciën ELF 9558
  1976


30 cm LP | 33 toeren
_________________________________________

INFO Trigië de LP
Een hoorspel uitgegeven door het stripweekblad Eppo, in de vorm van vertelling/hoorspel met muziek. De muziek werd uitgevoerd door Popgroep Holland, Gerrie van der Klei (Zang) en Harry Sevenstern (Trompet). Op de cover een illustratie van Don Lawrence

INFO Trigië de verhalenreeks
Trigië (volledige titel: Opkomst en ondergang van het keizerrijk Trigië - Engelse titel: The Rise and Fall of the Trigan Empire) is de titel van een Britse reeks stripverhalen, voornamelijk getekend door Don Lawrence naar scenario's van Mike Butterworth. Don Lawrence tekende elke week twee pagina's van Trigië voor het blad 'Ranger', dat later opging in 'Look and Learn' van uitgever I.P.C. In Europa werd de reeks een groot succes.
Pas in 1976 ontdekte Don Lawrence op een stripfestival in Londen hoe populair zijn werk in het buitenland was. Daarna eiste hij opslag en een deel van de buitenlandse royalty's. Omdat hij die niet kreeg, besloot Lawrence te stoppen met Trigië. Via zijn agent kwam hij in contact met de Nederlandse uitgever Oberon, die een nieuwe strip van hem wilde plaatsen. Via Eppo kwam hij in contact met Martin Lodewijk. Samen ontwikkelden ze het basisidee voor Commandant Grek, de voorloper van Storm. De serie liep van 1965 tot 1982 en verscheen voor het eerst in het Engelse blad 'Ranger'. Don Lawrence tekende de strip tot 1976, daarna werkten diverse andere tekenaars aan de serie: Ron Embleton, Miguel Quesada, Philip Corke, Oliver Frey en Gerry Wood. De scenario's voor deze laatste tekenaar werden geschreven door Ken Roscoe.

Trigië
Trigië speelt zich af op de verafgelegen planeet Elekton in het Yarna stelsel. Op Victris, het grootste van de vijf continenten van Elekton, zijn er vijf staten: Cato, Daveli, Loka, Tharv en Vorg. Op de vlaktes van Vorg zwerven de nomadische Vorgstammen, die worden geleid door drie broers: Brag, Klud en Trigo. Deze laatste weet met veel tegenslagen uiteindelijk het machtigste rijk van de hele planeet op te bouwen: het keizerrijk Trigië met als hoofdstad Trigopolis.

Invloeden
De kleding, wapens en steden zijn in eerste instantie op het Romeinse Rijk geïnspireerd. Maar wanneer Trigië machtiger wordt, komen er ook steeds modernere wapens, gebouwen en voertuigen. Uiteindelijk heeft het rijk zelfs intergalactische ruimtevoertuigen, waardoor de verhalen steeds meer van avontuur naar sciencefiction verschuiven.

Bron: Wikipedia