HOME Willem Hespe's Kinderkoor

1 Een liedje van den Molenaar | Het Angelus

Liedjes
Willem Hespe's Kinderkoor

Odeon A 314074 / 314075

midden jaren '30


25 cm LP | 78 toeren
_________________________________________
2 Die domme kippen | Langbeen en de groenrokken | Scharesliep | Als 't bruine veld

Liedjes
Willem Hespe's Kinderkoor

Odeon A 164150

midden jaren '30


25 cm LP | 78 toeren

beluister fragment  
_________________________________________

INFO Willem Hespe
Nederlands Koordirigent (1875 - 1964). Hij had o.a. het kinderkoor "Zanglust" onder zijn hoede. Mensen die bij dit kinderkoor hebben gezongen waren ondermeer Anny (Annie) Delorie, die jaren later - in 1961 - de toen 85-jarige Willem Hespe eerde met liedjes, gezongen door een kinderkoor waarvan zij de leiding had.

Naast dit kinderkoor, had Willem Hespe ook een kinderkoor dat optrad voor de HDO, de Hilversumsche Draadlooze Omroep, de latere AVRO. In 1924 richtte hij dit HDO Kinderkoor op.

Ook werden zijn kinderkoren ingezet voor andere projecten zoals bij de Mattheus Passion-uitvoeringen. Een aardige anekdote daarbij is te lezen in de volgende tekst die gaat over dirigent Willem Mengelberg:

"Mengelberg vertelde ook nog dat hij smiddags met het jongenskoor Zanglust van de heer Willem Hespe - het koor dat dit jaar voor het eerst mee zou doen - had gerepeteerd. "Daar zou u een voorbeeld aan moeten nemen, die jongens kennen het werk uit hun hoofd!" Wat hij er niet bij vertelde was, zoals ik jaren later van een koorknaap hoorde, dat de pianiste van het koor huilend was weggelopen. Zij begeleidde de jongens met één vinger en was niet in staat de orkestbegeleiding te spelen. Mengelberg was zelf achter de piano gaan staan en had tegen de pianiste gezegd: "Gaat u maar naar huis, ik kan u niet gebruiken." En Willem Hespe werd bleek van verontwaardiging toen hij te horen kreeg: "U moet de jongens beter leren zingen, ze moeten hun monden wijd open doen en niet hangen, maar rechtop staan". (tekst: klavarorganist.nl)