1
De geschiedenis van het olifantje Babar
tekst van Jean de Brunhoff
muziek van Francis Poulenc
in het nederlands verteld door Annie de Lange Vertaling: H. Cornelissen
Vertelling met muziek Annie de Lange | Aan de piano: Sas Bunge
Philips S 05000 R (Philips Jeugd Serie)
1958 ?
25 cm grammofoonplaat | 33 toeren Met op de achterzijde een inleidende tekst van Annie M.G. Schmidt
_________________________________________
INFO
Babar / Jean de Brunhoff
Jean de Brunhoff werd in 1899 in Parijs geboren. Hij trouwde met Celeste Sabouraud in 1924 en samen kregen zij drie kinderen. In 1930 tekende hij het eerste boekje over de olifant Babar als aanvulling op de verhaaltjes die zijn vrouw de kinderen vertelde. Zijn broers haalden hem over het album uit te geven.
De geschiedenis van het olifantje Babar (L'Histoire de Babar, le petit elephant, 1931) had zoveel succes dat spoedig nieuwe deeltjes volgden, in totaal zeven. Vanaf 1933 werden ze vertaald in het Engels. De eerste Nederlandse vertalingen verschenen in 1947.
Jean de Brunhoff stierf in 1937 aan tuberculose. Na zijn dood zette zijn oudste zoon Laurent de serie voort. Hij maakte nog ongeveer dertig deeltjes, waarin vooral Zefier het aapje een hoofdrol speelt.
INFO
Francis Poulenc
Francis Jean Marcel Poulenc (Parijs, 7 januari 1899 - Parijs, 30 januari 1963) was een Franse componist. Hij werd geboren als telg uit een industriële familie. De farmaceutische gigant Rhone-Poulenc draagt nog steeds de familienaam. Reeds op jonge leeftijd kreeg hij pianoles van zijn moeder, die een begaafd pianiste was. Toen hij 15/16 jaar oud was, kreeg hij pianolessen van Ricardo Vines, een vriend van Claude Debussy en Maurice Ravel. Als componist was Poulenc vrijwel autodidact; zijn eerste composities maakte hij rond zijn 18e wereldkundig zonder dat hij compositie-onderricht had genoten. Wel ontving hij rond 1921 gedurende enkele jaren compositie-aanwijzingen van Charles Koechlin. Echter reeds voor die tijd werd hij beschouwd als behorende tot de 'Groupe des Six', waarvan ook Auric, Durey, Honegger, Milhaud en Tailleferre deel uitmaakten.
Van Poulenc wordt gezegd dat hij nieuwe melodieën wist te maken in een tijd waarin men van mening was dat er op dat terrein weinig nieuws meer te ontwikkelen was. Zijn composities zijn inderdaad sterk op de melodie gericht. Zijn muziek kan op de luisteraar daardoor overkomen als een opeenvolging van vele grotere en kleinere thema's, zonder dat die diepgaand worden uitgewerkt. Hij houdt daarbij vast aan de tonaliteit. Poulenc schreef werken in allerlei muzikale genres.
Poulenc leefde het grootste deel van zijn leven in zijn geboortestad Parijs. Hij overleed er in 1963 en werd begraven op het beroemde Parijse kerkhof Pere-Lachaise.
INFO
Anny (Annie) de Lange
Johanna Henriette de Lange (Rotterdam, 12 november 1917) is een Nederlands actrice.
Anny de Lange was al jong bezig met toneel en gedichten. Op de Arbeiders Jeugd Centrale kwam zij in contact met Jacques van Elsacker die haar les gaf in de voordrachtskunst. Bovendien nam zij ter voorbereiding op de toneelschool, waar zij in de jaren 1939 - 1942 tot de leerlingen behoorde, aan de Rotterdamse Volksuniversiteit lessen van Ko Arnoldi. In 1942 debuteerde zij bij het Gemeentelijk Theaterbedrijf als Zaartje Jans in Thomas Asselijns "Jan Klaasz of de gewaande dienstmaagd", in 1982 zette zij een punt achter haar carriere. In die veertig jaren stond zij elk seizoen op de planken en was bovendien enige tijd docente aan de toneelschool in Arnhem. Ook maakte zij deel uit van de hoorspelkern en is o.a. te horen op diverse (hoorspel)sprookjes-grammofoonplaten uit de jaren '50 en '60. Samen met De Damrakkertjes was zij te horen op grammofoonplaten over Pinkeltje. Driemaal viel haar een onderscheiding ten deel: in 1959 de Zilveren Bouwmeesterpenning en in 1962 en 1967 de Theo d'Or. Anny de Lange trouwde in 1946 met etser en lithograaf Ab Sok.
|
|
|
|